Författare framför bokhyllor – 16 december


Joyce Carol Oates

Läs: Blonde, det räcker egentligen med att ha läst den. (Vill ni ha mer, läs Foxfire också, men läs inte allt av JCO, det blir så himla tjatigt efter ett tag.)

Jag var helt besatt av Blonde när jag läste den, jag läste de nära 900 sidorna på mindre än två dygn och jag tyckte att det var en helt fantastisk roman. Det är väl en sådär 7-8 år sedan. Efter den ville jag läsa allt, allt, ALLT som JCO hade skrivit, så jag började ihärdigt beta av titlar och blev snart väldigt mätt. Jag började med tiden utveckla en rätt kraftig aversion mot hennes, ärligt talat rätt enahanda, kvinnoporträtt.

Alla dessa sargade kvinnor, jag orkade inte med dem. 

Jag tycker om dem när de hämnas, som exempelvis i Foxfire, men jag orkar inte med dem när de sväljer allt och uthärdar förnedringen år ut och år in, utan någon som helst vettig anledning, som exempelvis i We were the Mulvaneys. Herregud, jag ville verkligen skjuta varenda en i den romanen efter ett tag, har aldrig varit med om en så översentimental och seg historia (jo, det har jag, men inte som är skriven av en respekterad författare). Den tog ju aldrig slut heller, vilket är ett annat irriterande JCO-kännetecken, det här med att hennes romaner har en tendens att vara alldeles för långa. När JCO till råga på allt kom ut som antifeminist i och med utgivningen av hennes dagböcker var vår kärlekshistoria definitivt över. 

Men jag står bakom Blonde. Läs den. 

Annonser

Lämna en kommentar

Under julkalender 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s