den störste överdriftskonstnären jag känner

Es ist alles lächerlich, wenn man an den Tod denkt.


Min överdriftskonst har jag drivit så långt, att jag utan vidare kan kalla mig för den störste överdriftskonstnären jag känner. Jag känner inte någon annan. Ingen människa har någonsin drivit sin överdriftskonst så till sin spets, sade jag till Gambetti, och därefter, att jag, om man någon gång kort och gott skulle fråga mig vad jag då egentligen och i hemlighet är, bara kan svara, den störste överdriftskonstnären jag känner.

[…]

De stora existensöverbryggarna har alltid varit stora överdriftskonstnärer, vad de än var, vad de än åstadkom, Gambetti, gjorde de det till slut dock bara genom sin överdriftskonst. Den målare som inte överdriver är en dålig målare, den musiker som inte överdriver är en dålig musiker, sade jag till Gambetti, liksom den författare som inte överdriver är en dålig författare, fast det kan ju också hända att den egentliga överdriftskonsten består i att underdriva allting, då måste vi säga att han överdriver underdriften och på så sätt gör den överdrivna underdriften till sin överdriftskonst, Gambetti. Det stora konstverkets hemlighet är överdriften, sade jag till Gambetti, det stora filosoferandets hemlighet är det också, överdriftskonsten är över huvud taget intellektets hemlighet, sade jag till Gambetti…

Jag föredrar egentligen när Bernhard håller sig under 300 sidor åt gången, portionsförpackad, men Utplåning: ett sönderfall är så BOMBASTISK att jag aldrig kan sluta bläddra i den. Det finns så mycket där. Jag blir aldrig färdig med den. En bok att äga. Ja, jag borde verkligen äga den (jag har lånat om den från biblioteket ända sedan i höstas). Vem sitter på alla exemplaren? Sälj ett till mig, någon.

Annonser

4 kommentarer

Under österrikiskt

4 svar till “den störste överdriftskonstnären jag känner

  1. Tack för utdraget! Jag har också funderat över var alla Bernhards böcker finns. De är svåra att få tag i- och mitt bibliotek har bara två stycken- jag har precis i dagarna fått hem ”Gamla mästare”- den ser jag fram emot. ”Ett sönderfall” känner jag att jag bara måste läsa… det får bli fjärrlån.

  2. Jag tittade på bokbörsen men den fanns inte ens där, vilket är väldigt ovanligt. Kolla typ blocket, tradera, antikvariat.net osv.

  3. Jag har alldeles nyss lagt ifrån mig min första Bernhard. Nästa som jag vill läsa är Skogshuggning. Det verkar inte lovande att få tag i den när jag läser era kommentarer här ovan…hm.

  4. Fast ”Skogshuggning” är lätt att få tag på, den finns åtminstone hos de större nätbokhandlarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s